Hromnice? Ve Francii palačinkový mejdan

Aktuality
crepe
01.02.2022

Jako průvodkyně po Paříži nejen ráda chodím, ale taky jím. Z lednového mandlového „tlustého“ koláče plynule přecházím na únorové palačinky. Jak souvisí s únorem? Slaví se tu totiž Hromnice.

Na Hromnice o hodinu více, zní jedna z nejznámějších lidových pranostik. Na Hromnice se v Česku též sklízí betlémy a odstrojuje stromeček.

Z křesťanských tradic vychází svěcení svíček, takzvaných „hromniček“, jež sloužily jako ochrana před bouří. Svěcení svící připomíná 40. den od zrození Ježíše, a je v křesťanském kalendáři označeno jako den „uvedení Páně do chrámu“ či „očištění Panny Marie“. Podle židovských tradic byla žena 40 dní po porodu nečistá, a tak zasvěcení nejstaršího syna Bohu připadá právě na 2. února.

Zatímco u nás Hromnice neslavíme, ve Francii je tento svátek velmi oblíbený.

Nazývá se rovněž podle svící „Chandeleur“ a připomenou vám jej hlavně děti. Právě tento den se totiž ve Francii připravují tenoučké sladké palačinky – crêpes.

Tato tradice souvisí jak s procesím svěcení svící, tak i  s kulatým symbolem slunce a světla, které symbolizuje blížící se konec zimy.

Příprava crêpes v tento den s sebou nese spoustu doporučení k jejich přípavě.

Vězte tedy, že první palačinku je třeba na pánvi pravou rukou co nejčastěji obrátit či vyhodit, aby se předešlo špatnému osudu. V levé ruce pak musíte držet minci, aby se na vás lepilo štěstí i peníze.

A zatímco u nás v Česku vedou palačinky s marmeládou nebo nutelou, ve Francii si děti často dávají crêpe pouze s krupicovým cukrem. Mojí favoritkou je palačinka se slaným máslovým karamelem a ujišťuji vás, že kdo jednou zkusí, tak si slaný karamel neboli „caramel au beurre salé“ zamiluje.

A abychom nezapomněli na flambovanou variatu palačinky, kterou vám v restauraci ožehnou rovnou u stolu před vámi. Crêpe Suzette s pomerančovým likérem Grand Marnier stojí za vyzkoušení.

A čím palačinku zapijeme? No přece cidrem, jablečným anebo hruškovým. Já mám raději ten suchý – brut, ale vím, že většině Čechů chutná spíše jemnější – sladký doux.

Tak si dneska udělejte hromadu palačinek, a přejte si, ať se naplní i pranostika: Na Hromnice, zimy polovice.

Bon appétit.

Přečtěte si další články

le-baiser-rodin
Venku i uvnitř. To je Rodinovo muzeum v Paříži. Na Valentýna vás sem naláká POLIBEK.
09.02.2022
eros psyche
Může být socha sexy? Se mnou ano !
11.01.2022
tříkrálová
Tříkrálový koláč a jeho tradice ve Francii
04.01.2022
Petra Trnková

Jmenuji se Petra a Jsem Váš osobní československý průvodce Paříží. Lokál. Ukážu vám Paříž tak, že se stane Vaší láskou a budete se tu cíti jako doma. Stejně jako já.