Lucie, noci upije a dne nepřidá. Je ale znamením, že se blíží zimní slunovrat, často spojený s pohanskými tradicemi, jež později ve středověku převzalo křesťanství.
U nás na vánoce pečeme cukroví, což Pařížané neznají. Tato tradice se drží v Alsasku a je dána blízkostí sousedního Německa, takže si dáte jak perníčky, tak třeba linecké.
Na francouzském vánočním stole se ovšem na závěr jako moučník objevuje roláda, pečená, někdy i mražená zmrzlina, které se říká poleno.
La bûche de Noël – vánoční poleno, bývalo pořádné poleno či kmen stromu, který měl ozářit a ohřát nejdelší noci roku kolem zimního slunovratu. Poleno se též rituálně „posvěcovalo“ vínem, aby napřesrok byla dobrá sklizeň, solí, aby odehnala čarodějnice a zlé duchy či vonnými oleji. Kolem ohně se scházela široká rodina i se služebnictvem, jeho symbolem bylo stmelení rodiny či modlitba.
V současné podobě se sladké poleno objevilo až v 19. století a popularitu získalo po válce.
Jak na poleno? Na základ z těsta se dá máslový krém, kávový, čokoládový, vanilkový či kaštanový a zaroluje se do formy rolády. U dětí je velmi oblíbené poleno zmrzlé, příchutím a tvořivosti se meze nekladou.
Koupit můžete poleno velké pro všechny, jsou-li vaše chutě odlišné, zvolit můžete pro každého jedno malé polínko. Tak to děláme my a ochutnáme tak různé varianty. Letos to bylo vanilkové s jablky a hruškami, červené s lesními plody, čokoládové se zlatou pilkou a královsky čokoládové.
Chutí jako lidí je bezpočet, hlavní je se sejít u jednoho stolu, ať už nad cukrovím, perníčky anebo polenem.
Letos to bude trochu komplikované, tak si na své blízké tu ve Francii vzpomeňte nad polenem. Oni udělají totéž nad rohlíčky a lineckým.